piątek, 22 lipca 2011

Drożdżówki z malinami i twarogiem


Od dawna już nie miałam czasu na dłuższe aktywności w kuchni, dlatego też zdecydowałam się tym razem przygotować rzecz nieco bardziej czasochłonną - bułeczki drożdżowe. Nie oszukujmy się, tego typu wypiekom drożdżowym poświęcić trzeba około 2,5 godz (sumując czas przygotowania i oczekiwania). Zapewniam jednak, że odmierzanie składników, energiczne mieszanie, ucieranie, zagniatanie i wałkowanie w rytm ulubionej muzyki to doskonały relaks! Nagrodzony w dodatku jakże słodkim efektem. 

Składniki na około 12 sztuk:
1/4 kostki drożdży
1/3 kostki masła (nie z lodówki)
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
szczypta soli
1 jajko

2 filiżanki malin
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g twarogu 3krotnie mielonego
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

1 jajko
3 łyżki mleka
2-3 łyżki cukru

  1. Zrobić zaczyn drożdżowy: do miski wlać lekko ciepłe mleko, wkruszyć drożdże i dokładnie rozprowadzić. Dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać na gładką masę bez grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i cukier oraz sól, dodać masło, połączyć. Dodać wyrośnięty zaczyn oraz jajko, zagniatać przez około 5 min. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Maliny pokroić, wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczana i cukrem pudrem.
  5. Twaróg wymieszać ze śmietanką i cukrem.
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Odrywać z niego małe kawałki, formować kółka i nakładać na środek po jednej łyżeczce malin i jednej łyżeczce masy twarogowej. Skleić brzegi formując kulkę.
  7. Uformowane bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić na około 15 minut.
  8. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.




środa, 20 lipca 2011

Gofry z owocami


Z czym kojarzą się Wam wakacje nad polskim morzem? Bo jeśli chodzi o ich stronę gastronomiczną to mi przychodzą na myśl przede wszystkim GOFRY! Jako dziecko zamawiałam je obowiązkowo w każdej napotkanej budce, zajadałam się przede wszystkim goframi z bitą śmietaną i czekoladą, co niezmiennie kończyło się wysmarowaniem nimi całej garderoby... Podczas niedawnego pobytu w Dębkach mniej przychylnym okiem spojrzałam na te produkowane na masową skalę przysmaki, w kolejce po które ustawić się trzeba za grupą rozwrzeszczanych kolonistów... Domowe gofry robi się nie trudniej niż naleśniki. Jedyny wymóg to posiadanie własnej gofrownicy, polecam więc przeszukanie szafek, czy przypadkiem nie kryje się w nich ten relikt lat 90. Ja swoją gofrownicę dostałam na 8. urodziny i z chęcią zreaktywuję ją w te wakacje. 

Składniki na około 8 sztuk:
1 jajko
1 szklanka mleka
ok. 1/3 szklanki zimnej wody
niecała łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/3 szklanki mąki
szczypta soli
4 łyżki oleju + odrobina do wysmarowania gofrownicy

1 opakowanie Rama Creme Fine (lub śmietana kremówka)
Cukier puder
Świeże owoce (np. pokrojone nektarynki)


  1. Jajko roztrzepać, dodać wodę i mleko, następnie cukier i sól.
  2. Proszek do pieczenia i mąkę wsypywać stopniowo do masy, jednocześnie ją miksując. Na koniec dodać olej, dokładnie połączyć i odstawić na około 20 minut.
  3. W międzyczasie ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać wg uznania cukier puder (ok 1-2 łyżki). Pokroić owoce.
  4. Gofrownicę posmarować tłuszczem, rozgrzać. Nakładać łyżką ciasto i piec na złoty kolor (ok. 3-5 minut, zależnie od gofrownicy)








poniedziałek, 4 lipca 2011

Pierogi z jagodami i shake jagodowo-bananowy


JAGODY! Sprawdziłam: są dobrym źródłem witaminy C, zawierają witaminy z grupy B i Karoten. Są niskokaloryczne (45 kcal/ 100g), wspomagają układ trawienny. Przede wszystkim jednak są pyszne i bardzo dobrze sprawdzają się jako nadzienie dla pierogów. 

Shake jagodowo-bananowy:
1 filiżanka jagód
1 banan
1 szklanka mleka

  1. Jagody i banana zblendować, dodać mleko i dokładnie połączyć. Podawać schłodozny.
Pierogi z jagodami:
Ciasto:
1 szklanka mąki

1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Ok. 300 g jagód

  1. Do miski wsypać mąkę i sól, dodać wodę i zagniatać ciasto przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody (ciasto powinno być miękkie, lecz nieklejące). 
  2. Wysypać blat małą ilością mąki. Ciasto cienko rozwałkować (na ok 1-2 mm), szklanką wycinać kółka. 
  3. Na  środku krążków ciasta nakładać po jednej łyżeczce jagód. Złożyć na pół i dokładnie skleić boki. (ja przyciskałam je dodatkowo widelcem, co tworzy ładne wykończenie.
  4. Pierogi układać na czystej bawełnianej ściereczce - tak, by nie stykały się ze sobą.
  5. W dużym garnku zagotować wodę, wsypać ok. 1 łyżkę soli.
  6. Wrzucać pierogi partiami,.wyjmować z wody gdy wypłyną na powierzchnię.
  7. Jeśli nie zostaną od razu zjedzone, ważne, by układać je na talerzu tak, by nie stykały się ze sobą. W przeciwnym razie posklejają się.




niedziela, 3 lipca 2011

Sernik śniadaniowy


Sernik waniliowy z malinami - z ziarenkami prawdziwej wanilii, na migdałowym kruchym spodzie. A dlaczego śniadaniowy? Bo tak naprawdę poza cukrem nie ma w nim nic niezdrowego czy tuczącego! Jest za to całe mnóstwo twarogu, chude mleko, białka jajek i owoce. Sernik najlepiej smakuje po jednym czy dwóch dniach leżakowania w lodówce, może spędzić w niej spokojnie 5 dni. W ramach wakacyjnych przyjemności proponuję podawać  jako bogate w wapń drugie śniadanie!

Składniki:
700 g twarogu, trzykrotnie mielonego
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
1 laska wanilii
2 białka jajek
1 łyżka mąki

1/5 kostki masła z lodówki
2/3 szklanki mąki
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody

1 szklanka malin


  1. Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę masło, sól, cukier i migdały. Szybko zagnieść ciasto, dodając dla ułatwienia zimną wodę. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.
  2. Małą tortownicę (ok. 21 cm) posmarować masłem, posypać zmielonymi migdałami. Wykleić ją ciastem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
  3. Twaróg zmiksować z mlekiem, białkami jajek i cukrem. Dodać mąkę i ziarenka wanilii, dokładnie połączyć.
  4. Masę serową rozprowadzić na upieczonym spodzie, powciskać w jej środek maliny.
  5. Piec około 50 minut w temperaturze 150 stopni.
  6. Ostudzić, włożyć do lodówki.