poniedziałek, 31 października 2011

Zupa-krem z zielonego groszku


Kiedy za oknem zaczyna się typowo jesienna pogoda, z utęsknieniem myślę o porcji parującej, rozgrzewającej zupy. Podobny krem z groszku proponowała Nigella, oczywiście w o wiele tłustszej wersji. Idealna jesienna zupa w pięknym, wiosennym kolorze.

Składniki na 2 porcje:
500 g mrożonego groszku
1/2 małej cebuli
Kilka łyżek oliwy
Kilka łyżek śmietanki 12%
Sól, pieprz, sproszkowany czosnek
5-6 pieczarek
2 kromki razowego chleba


  1. Groszek gotować w osolonej wodzie ok. 6 minut.
  2. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie.
  3. Ugotowany groszek odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody w garnku. Groszek zblendować z cebulą i wodą na gładką masę.
  4. Pieczarki pokroić, podsmażyć na oliwie, posolić. Dodać do masy groszkowej. 
  5. Zupę postawić na małym gazie na jeszcze ok. 2 minuty, doprawić do smaku.
  6. Chleb podpiec w tosterze, następnie pokroić na małe kawałki. Powstałe grzanki podawać jako dodatek do zupy.

środa, 19 października 2011

Glühwein czyli grzane wino


Kiedy myślę o moim pobycie w Niemczech, jednym z najbardziej wyrazistych wspomnień jest zapach grzanego wina, rozchodzący się wokół jarmarków bożonarodzeniowych (Weihnachtsmarkt).W Niemczech jarmarki takie rozstawiają się w centrum wszystkich miast już pod koniec listopada. Można kupić tam bombki, foremki do pierniczków, pieczone kasztany czy rękodzieło. Przede wszystkim jednak Weihnachtsmarkt to miejsce wieczornych spotkań, gdzie zmarznięci goście ogrzewają się aromatycznym grzanym winem, pitym z ozdobnych ceramicznych kubków

Składniki na 2 porcje:
500 ml czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
50 ml wiśniówki lub rumu
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Kilka goździków
Szczypta imbiru
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy


  1. Wino przelać do garnka, dodać do niego wszystkie składniki. Mieszając podgrzać do możliwie wysokiej temperatury. Uwaga! Wina nie można doprowadzić do wrzenia!



Sałatka z pieczarkami i majonezowym dipem


Muszę przyznać, że nie potrafię nigdy najeść się samą sałatką. Obiad musi być ciepły i zapewniać różnorodne doznania smakowe! W odpowiedzi na te kryteria powstała dzisiejsza sałatka z pieczarkami i chrupiącymi grzankami. Majonez w dipie spokojnie zastąpić można odtłuszczonym jogurtem, jednak w tej wersji jest naprawdę pyszny!

Składniki na 2 porcje:
1 pomidor
1/2 małej cebuli
1/2 papryki
Kilka winogron
6-8 pieczarek
2 łyżki oliwy
sól
1/3 kapusty pekińskiej
2 kromki chleba
Starty żółty ser do posypania

3 łyżki majonezu
6 łyżek mleka
Sól, pieprz
Sproszkowany czosenk
"Przyprawa do kuchni włoskiej"


  1. Przygotować dip: Majonez zmieszać z mlekiem na gładki sos, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i "przyprawą do kuchni włoskiej"
  2. Pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i na średnim gazie podsmażyć pieczarki. Posolić, odstawić z ognia.
  3. Kapustę pekińską, pomidora, paprykę, winogrona i cebulę pokroić. Rozłożyć równomiernie do dwóch miseczek.
  4. Do każdej sałatki dodać porcję podsmażonych pieczarek, posypać żółtym serem.
  5. Kromki chleba włożyć do tostera lub podpiec w piekarniku. Pokroić na małe kawałki. Powstałe grzanki dodać do sałatek. Podawać z dipem.

niedziela, 9 października 2011

Brownies z batonikami Twix + krem z Mascarpone


A gdyby tak połączyć w jednym deserze wszystko, co najlepsze? Czekoladowa głębia wilgotnego ciasta brownies, zatopione w niej małe kawałki chrupiącego Twixa, a do tego śmietankowy krem z nutą likieru Bailey's. Nic dodać, nic ująć. No, może dodać gorzką kawę i jesienny spacer po zakończeniu degustacji. Bo dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba kaloryczna.

Składniki na brownies:
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1/3 szklanki mąki
szczypta soli
2 batony Twix (4 paluszki)

Składniki na krem:
100 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30% tłuszczu
1 łyżka cukru pudru
50 ml likieru Bailey's


  1. Czekoladę połamać na kostki, umieścić w rondelku razem z masłem i roztopić na małym ogniu. Ostudzić.
  2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masę czekoladową i - ciągle miksując - mąkę. 
  3. Twixa pokroić na małe kawałki, wrzucić do gotowej masy i wymieszać.
  4. Formę (np. keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.
  6. Przygotować krem: mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i likierem. Osobno ubić na sztywno śmietankę. 
  7. Ubitą śmietanę dodawać stopniowo do masy mascarpone, wymieszać łyżką.
  8. Schłodzone brownies podawać z kremem obok.


czwartek, 6 października 2011

Ekspresowo. Makaron z papryką i salami


Składniki:
150 g makaronu ugotowanego al dente (np. farfalle, penne)
1/4 czerwonej papryki
1/4 cebuli
kilkanaście plasterków salami
1/3 filiżanki śmietanki 12% tłuszczu
2 łyżki oliwy

Sól
Pieprz cayenne
Papryka ostra


  1. Paprykę i cebulę drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić salami, cebulę i paprykę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut (w tym czasie można ugotować makaron)
  3. Do podsmażonych składników dodać śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
  4. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać, zostawić na ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
  5. Udekorować świeżymi ziołami.