niedziela, 22 kwietnia 2012

Tort Urodzinowy - a'la lata 90.



Choć tort ten nada się z pewnością nie tylko na urodziny, przywodzi mi na myśl klasyczny tort urodzinowy, jaki pamiętam z lat 90. - z brzoskwiniami z puszki i maślanym kremem. Dzisiejszy tort poszedł za to z duchem czasu:) Zamiast kremu na bazie masła - mieszanka mascarpone, bitej śmietany i czekolady. Zamiast zwykłego biszkoptu - krążki miodowego ciasta. 
Miodowe blaty nie są niestety dostępne we wszystkich sklepach, warto ich jednak poszukać! Nadają całości ciekawego smaku i zdecydowanie skracają czas przygotowania!

Składniki:
300 g śmietanki kremówki 30%
300 g serka mascarpone
40 ml likieru Sheridan's (lub innego)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

4 kiwi
Kilka łyżek konfitury porzeczkowej lub jeżynowej
Kilka pokruszony herbatników

4 blaty biszkoptu miodowego

  1.  Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
  2. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i likierem, dodać letnią rozpuszczoną czekoladę.
  3. Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą mascarpone.
  4. Blaty przełożyć kremem. Jedną z warstw (u mnie dolna) posmarować reż konfiturą porzeczkową.
  5. Udekorować owocami, brzegi obłożyć pokruszonymi herbatnikami.
  6. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

sobota, 7 kwietnia 2012

Back to basics: Sernik krakowski


Lubię wariacje na temat sernika: chętnie pozbawiam go jajek czy masła, dosypuję żurawiny, malin czy ciasteczek, dodaję białą czekoladę czy piekę w kąpieli wodnej. Na tegoroczną Wielkanoc postanowiłam jednak odwołać się do absolutnej sernikowej klasyki. Ciężki, kremowy sernik krakowski "w kratkę" z dodatkiem rodzynek i cytrynowego lukru zaspokoi z pewnością wymagania wszystkich członków rodziny.

Składniki: (okrągła forma o średnicy ok. 26 cm)

Kruche ciasto:
1 żółtko
1/2 kostki masła - z lodówki
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 (niecała) łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg twarogu półtłustego, 3krotnie mielonego
1/4 kostki masła - nie z lodówki
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru (ja zblendowałam zwykły cukier)
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 filiżanka rodzynek

Lukier:
ok. 4 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
ok. 2-3 łyżki wrzątku

  1. Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, masło i żółtko. Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na pół godziny do zamrażalnika.
  2. Formę do pieczenia posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą. Wylepić cienką warstwą ciasta (zużyć około 2/3 ciasta), ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzić. Resztę surowego ciasta odłożyć do lodówki.
  3. Ubić pianę z 4 białek, dodając pod koniec ubijania 1/3 szklanki cukru.
  4. Masło utrzeć na puszystą masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, miksując dodawać kolejne żółtka. Następnie dodawać stopniowo twaróg.
  5. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Wymieszać, dodać rodzynki. 
  6. Masę wylać na upieczony spód z kruchego ciasta. Surowe ciasto cienko rozwałkować. Kroić na cienkie paski (o grubości ok 0.5 cm), ułożyć kratkę na powierzchni sernika.
  7. Piec w temperaturze ok. 160-170 stopni przez około 50-65 minut.
  8. Gdy sernik ostygnie, polukrować paski przy pomocy pędzelka.