sobota, 28 lipca 2012

Tosty francuskie z letnimi owocami


Będąc na Erasmusie w Niemczech doszłam do perfekcji oszczędzania, potrafiąc ugotować smaczny, pełnowartościowy obiad za ok. 40 eurocentów! Choć czasy tak restrykcyjnego studenckiego poszczenia mam już za sobą, dzisiejsza propozycja na blogu również jest łaskawa dla naszych kieszeni. Kawałek czerstwej bułki, jedno jajko i trochę mleka... 
Obok omletu, pancakes i naleśników, tosty francuskie należą do moich śniadaniowych faworytów. Dziś przygotowałam je na bazie kilkudniowej kajzerki (tak naprawdę lepiej udają się z pieczywem czerstwym, niż świeżym!), Wam natomiast zdecydowanie polecam wypróbować je w wersji z chałką! 

Składniki na 1 porcję:
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
1/3 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 kropla aromatu waniliowego/ szczypta cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka masła do smażenia
Odrobina cukru pudru
Owoce (u mnie borówki amerykańskie i brzoskwinia)

  1. Jajko i mleko wlać do głębokiego talerza, dodać aromat waniliowy i miód. Dokładnie rozmieszać.
  2. Kajzerkę pokroić na cienkie plasterki. Zatopić je w masie jajecznej, pozostawić na minutę do nasiąknięcia, przekładając na drugą stronę.
  3. Na patelni roztopić masło. Rozłożyć kawałki bułki, smażyć na wolnym ogniu, około 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotej barwy.
  4. Tosty posypać cukrem pudrem, podawać z owocami.

czwartek, 26 lipca 2012

Elvis Presley's & ALF's favourite sandwiches


Pamiętacie serial komediowy "ALF"? Dla mnie to jedna z ikon lat 90., nagrywane na video odcinki oglądałam tak wiele razy, aż znałam na pamięć wszystkie dialogi. Jedzący koty przybysz z kosmosu zdecydowanie zawojował serce nie tylko moje, ale też innych kilkulatek!
Szukając ostatnio pomysłu na wykorzystanie masła orzechowego przypomniałam sobie właśnie o ulubionej (poza kotami) przekąsce Alfa - kanapkach z masłem orzechowym i bananem! Inspirację tę bohater zaczerpnął natomiast od legendy showbiznesu, Elvisa Presley'a. 
W oryginalnej wersji kanapka Elvisa Presley'a może zawierać dodatek bekonu. O wiele bardziej podoba mi się jednak z miodem i szklanką zimnego mleka.

Składniki:
2 kromki białego chleba
1/2 banana
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki miodu


  1. Chleb opiec lekko w tosterze.
  2. Na chlebie rozsmarować równomiernie masło orzechowe, położyć plasterki banana, polać miodem.

niedziela, 1 lipca 2012

JAGODZIANKI


Z założenia miały wyjść IDEALNE i - uwaga - wyszły!!! Powstały z kompilacji kilku różnych przepisów na jagodzianki, z każdego wybrałam to, co przekonało mnie najbardziej. Coraz bardziej dochodzę też do wniosku, że główna zasada powodzenia w kuchni brzmi: "Ćwiczenie czyni mistrza". Im więcej eksperymentujemy, tym większego nabieramy wyczucia. 

Składniki na ok. 10 sztuk:

2 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
1 kostka masła
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżki wody

ok 1 1/2 szklanki jagód

1 jajko do posmarowania jagodzianek

Lukier: ok. 5 łyżek cukru pudru + ok. 3-4 łyżki gorącej wody


  1. Drożdze rozmieszać w 2 łyżkach ciepłej wody, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut
  2. Masło rozpuścić (podgrzać na małym gazie lub w mikrofalówce) i odstawić, by trochę ostygło.
  3. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i jajka. Wlać wyrośnięte drożdże i mieszać drewnianą łyżką/ miksować przez ok. 7-10 minut.
  4. Do wyrobionego ciasta dodawać stopniowo roztopione masło, ciągle mieszając/ miksując.
  5. Gotowe ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
  6. (Ciasto można zawinąć w folię przezroczystą i wstawić na noc do lodówki lub od razu przystąpić do wypieku jagodzianek)
  7. Ciasto rozwałkować na wysypanym mąką blacie, na grubość ok 1 cm.
  8. Pociąć ciasto na kwadraty o boku kilku centymetrów. Na środku każdego położyć ok. połtorej-dwie łyżki jagód, boki dokładnie zlepić i uformować okrągłe bułeczki.
  9. Jagodzianki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.Przed włożeniem do pieca rozsmarować pędzelkiem roztrzepane jajko.
  10. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 - 20 minut.
  11. Po upieczeniu polukrować. 


Shake jagodowy:
Mleko + jagody + lody waniliowe