niedziela, 6 marca 2011

Pancakes z ciemnym kakao


    Często kładąc  się spać myślę z niecierpliwością o tym, co zjem na śniadanie. Naleśniki, omlety, placki czy pancakes z pewnością wiele razy pojawiać się będą miedzy-ciastkami, bo jestem od nich po prosu uzależniona! W połączeniu ze świeżymi owocami i np. serkiem homogenizowanym gwarantują, że tym razem nie zemdleję w autobusie.
   Dziś klasyczne pancakes z dodatkiem kakao. Ten składnik można wedle uznania pominąć lub zastąpić np. cynamonem. Puszyste, słodkie, idealne.


1 jajko
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
1/5 kostki masła (rozpuszczonego)

  1. Jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier zmiksować, pod koniec dodać rozpuszczone masło.
  2. Na suchą, rozgrzaną teflonową patelnię nakładać po ok. 2-3 łyżki ciasta, smażyć na wolnym ogniu. Przewrócić na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pancakes na słodko to jedne z moich ulubionych deserów. Często jadam je na śniadanie z dodatkiem powideł śliwkowych - https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe oraz syropem klonowym. Z tym ostatnim raczej nie należy przesadzać, bo jest bardzo słodki.

    OdpowiedzUsuń