czwartek, 19 maja 2011

Pancakes z kefirem i mąką razową



Nieco zdrowsza wariacja na temat klasycznych pancakes. Polecam je w połączeniu z jogurtem lub serkiem homogenizowanym i soczystymi owocami - na przykład arbuzem lub pomarańczą. Moim zdaniem to kompozycja idealna.


1 jajko
½  szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki razowej
1 szklanka kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
1/5 kostki masła (rozpuszczonego)
  1. Jajko miksować ok. 2 minuty. Dodać w kolejności: kefir, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól. Następie dodać rozpuszczone, ostudzone masło i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
  2. Na suchą, rozgrzaną teflonową patelnię nakładać po ok. 2-3 łyżki ciasta, smażyć na małym ogniu. Przewrócić na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz