sobota, 26 lutego 2011

Lekka tarta z awokado i pieczarkami



Tarta z awokado i pieczarkami była pierwszą potrawą, jaką przygotowałam jako kobieta już 22letnia – upiekłam ją na mój urodzinowy obiad, choć był to jednocześnie pierwszy raz, gdy zmierzyłam się z urzeczywistnieniem tej zaimprowizowanej przeze mnie receptury. Przepis okazał się w praktyce bardzo wdzięczny – upieczenie tarty nie zmusiło mnie do spędzenia zbyt wiele czasu w kuchni (łącznie około pół godziny). A dzięki zastąpieniu tradycyjnie używanej w tego typu przepisach śmietany niskotłuszczową Ramą, zostały jeszcze siły na delektowanie się urodzinowym tortem!

Odpowiednio słona, wyrazista, kremowo – krucha. 

Ciasto:

2/3 szklanki mąki
1/3 kostki masła lub margaryny
1 mała łyżeczka soli
3-4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

1 butelka „Rama Creme Fine do gotowania”
2 jajka
1 awokado
5-6 średnich pieczarek
sól, pieprz, sproszkowany czosnek

  1. Masło lub margarynę posiekać z mąką i solą. Dodać wodę i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  2. Rozwałkowanym na grubość kilku milimetrów ciastem wykleić szklaną formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiekać w piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Pieczarki pokroić i podsmażyć na lekko skropionej oliwą teflonowej patelni. Posolić do smaku.
  4. Przygotować nadzienie: jajka i Ramę Creme Fine zmiksować i przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem. Dodać obrane, pokrojone drobno awokado i pieczarki. (Można posypać startym serem żółtym).
  5. Gotową masę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym cieście i piec w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. 

1 komentarz: