sobota, 26 lutego 2011

Cupcakes waniliowo-malinowe z różową bitą śmietaną



    Zyskujące na popularności cupcakes  to urocze jednoosobowe torciki wypiekane najczęściej w papierowych foremkach (papilotkach). Jeśli tylko opanuje się podstawowy przepis na  ciasto, ich przygotowanie to niekończące się pole do popisu dla naszych fantazji kulinarnych. Swobodnie komponować można smaki i ulubione dodatki. Piekąc cupcakes i muf finy rezygnuję zazwyczaj z większości tłuszczu na rzecz jogurtu naturalnego, który bardzo dobrze sprawdza się w tym przypadku w roli jego substytutu.
    Na początek połączenie raczej klasyczne – intensywnie pachnące wanilią ciasto, wypełnione słodkimi malinami, przykryte warstwą różowej bitej śmietany.


Składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenie
pół szklanki cukru


Składniki mokre:

2 jajka
1 szklanka mleka
¾ szklanki jogurtu naturalnego
5 łyżek oleju
1 opakowanie esencji bourbon-wanilia (można zastąpić laską wanilii lub aromatem waniliowym)



Konfitura z malin (lub świeże/ mrożone maliny)
1 butelka Rama Creme Fine do ubijania

czerwony barwnik spożywczy
2-3 łyżki cukru pudru

Zgodnie z tradycyjną zasadą pieczenia muffinów, połączyć osobno składniki mokre i suche. Następnie dodać składniki mokre do suchych i niezbyt dokładnie wymieszać(nie miksować!).

Napełniać ciastem papilotki do połowy wysokości. Do każdej z nich nałożyć porcję konfitury malinowej (ok. półtorej łyżki stołowej) i przykryć następnie jeszcze małą porcją ciasta Muffiny piec w temperaturze 200 stopni ok. 20 – 25 minut.
Śmietanę ubijać mikserem przez około 3 minuty, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kilka kropel barwnika. Muffiny udekorować po wystygnięciu.



1 komentarz:

  1. cupcakesy mistrz! życze sobie jak i Tobie wiecej wpisów kochana :D !

    OdpowiedzUsuń