poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Rapsberry&Cottage Cheese Muffins


Muffiny i Cupcakes stały się ostatnio tak popularne, że wydawałoby się, iż w tej kwestii powiedziano już wszystko. Otóż niekoniecznie! Zaskakujące połączenie owoców i serka typu Cottage Cheese sprawia, że muffiny są niskokaloryczne, zawierają mało tłuszczu, a leciutkie, delikatne ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi z książki "500 cupcakes".

2 1/3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 lekko ubite jajka
4 łyżki oleju
1 ¼ szklanki odtłuszczonego mleka
½ szklanki odtłuszczonego cottage cheese
2 szklanki malin (użyłam mrożonych)

  1. Zmieszać w osobnych miskach składniki suche i mokre, połączyć (ale jak zawsze - niezbyt dokładnie).
  2. Przełożyć ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
  3. Muffiny ozdobiłam przy pomocy lukru plastycznego i barwników spożywczych. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz