niedziela, 15 maja 2011

Tort z mascarpone, bitą śmietaną i ajerkoniakiem


Ten tort to mój debiut. Dostąpił mnie ten zaszczyt i podczas tegorocznego imieninowego zjazdu rodzinnego podano go jako główny deser. Była trema, bo goście przyzwyczajeni przez lata do pysznych ciast pieczonych przez moją mamę oczekiwali czegoś wyjątkowego.
Czas naglił, wykorzystałam więc gotowe czekoladowe blaty biszkoptowe. Jeśli z pośpiechu nie można pozwolić sobie na ryzyko związane z samodzielnym upieczeniem biszkoptu (a jest to ciasto dość zdradliwe w przygotowaniu), takie gotowe blaty dostępne w każdym sklepem są dobrym rozwiązaniem.
Nie będę się przechwalać, powtórzę tylko rodzinne opinie w liczbie sztuk 12: tort jest pyszny, klasyczny, a sam krem – w idealnym stopniu słodki, z ciekawą nutą ajerkoniaku.
Trzeba to jednak przyznać: z połączenia bitej śmietany i Mascarpone wyszła prawdziwa bomba kaloryczna. Dlatego też dedykuję go miłym popołudniom w licznym gronie rodziny i przyjaciół, z którymi można się podzielić.

2 x 500ml słodkiej śmietanki 30%
2 x 250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
40 ml likieru jajecznego

Ok. 300 g truskawek
3 łyżki dżemu jagodowego
Zaparzona i ostudzona herbata żurawinowa (lub inna owocowa)
Płatki migdałowe lub posiekane migdały

  1. Śmietankę przelać do dużego naczynia, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 6 minut, aż będzie sztywna (po odwróceniu naczynia do góry dnem powinna pozostać niewzruszona)
  2. W osobnym naczyniu serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i likierem jajecznym.
  3. Ubitą śmietanę przełożyć do masy z mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką.
  4. Przełożyć kremem podzielony na 3 części biszkopt:  Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, nasączyć go herbatą (równomiernie rozprowadzić kilka łyżeczek). Następnie rozsmarować dżem jagodowy i około 4 łyżki kremu. Wyrównać nożem i przykryć drugim blatem.
  5. Drugi blat również nasączyć herbatą. Tym razem rozłożyć na nim warstwę pokrojonych w cienkie plasterki truskawek, następnie rozsmarować około 4 łyżki kremu. Przykryć trzecim blatem.
  6. Trzeci blat nasączyć herbatą, następnie przykryć warstwą kremu, wyrównać nożem. Udekorować truskawkami i migdałami. Wstawić do lodówki na kilka godzin













1 komentarz: