wtorek, 2 sierpnia 2011

Domowy chleb + domowe pesto


To jedna z ostatnich rzeczy przygotowana przed miesięcznym wyjazdem na wakacje, podczas którego będę żywić się zapewne przede wszystkim makaronem z majonezem i chlebem z dżemem… Z tej perspektywy samodzielnie wypieczony razowy chleb z dodatkiem aromatycznego pesto ze świeżej bazylii to szczególnie kusząca propozycja. Perfekcja tkwiąca w prostocie.


Chleb:
3 szklanki mąki pszennej razowej 2000
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/5 kostki drożdży
1 szklanka wody
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 łyżka soli

1.        Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
2.        Gotowy zaczyn drożdżowy umieścić  w dużej misce, dodać resztę mąki, wodę, sól i wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Na koniec dodać ziarna słonecznika i dokładnie wymieszać.
3.        Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut.
4.        Formę keksówkę posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, posypać ziarnami słonecznika. Odstawić jeszcze na około 15 minut.
5.        Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę. 
6.        Poczekać, aż całkowicie ostygnie.


Pesto:
1 doniczka bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mielonych migdałów
Sól, pieprz, sproszkowany czosnek

  1. Liście bazylii zblendować, dodać oliwę, migdały i przyprawy. Dokładnie połączyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz