czwartek, 6 października 2011

Ekspresowo. Makaron z papryką i salami


Składniki:
150 g makaronu ugotowanego al dente (np. farfalle, penne)
1/4 czerwonej papryki
1/4 cebuli
kilkanaście plasterków salami
1/3 filiżanki śmietanki 12% tłuszczu
2 łyżki oliwy

Sól
Pieprz cayenne
Papryka ostra


  1. Paprykę i cebulę drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić salami, cebulę i paprykę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut (w tym czasie można ugotować makaron)
  3. Do podsmażonych składników dodać śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
  4. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać, zostawić na ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
  5. Udekorować świeżymi ziołami.

1 komentarz:

  1. Z salami jeszcze nie robiłam,trzeba będzie spróbować:)
    Zamiast śmietany często dodaję do zapiekanek jogurt grecki.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń