Składniki:
150 g makaronu ugotowanego al dente (np. farfalle, penne)
1/4 czerwonej papryki
1/4 cebuli
kilkanaście plasterków salami
1/3 filiżanki śmietanki 12% tłuszczu
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz cayenne
Papryka ostra
- Paprykę i cebulę drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić salami, cebulę i paprykę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut (w tym czasie można ugotować makaron)
- Do podsmażonych składników dodać śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
- Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać, zostawić na ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
- Udekorować świeżymi ziołami.
Z salami jeszcze nie robiłam,trzeba będzie spróbować:)
OdpowiedzUsuńZamiast śmietany często dodaję do zapiekanek jogurt grecki.
Pozdrowienia!