niedziela, 9 października 2011

Brownies z batonikami Twix + krem z Mascarpone


A gdyby tak połączyć w jednym deserze wszystko, co najlepsze? Czekoladowa głębia wilgotnego ciasta brownies, zatopione w niej małe kawałki chrupiącego Twixa, a do tego śmietankowy krem z nutą likieru Bailey's. Nic dodać, nic ująć. No, może dodać gorzką kawę i jesienny spacer po zakończeniu degustacji. Bo dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba kaloryczna.

Składniki na brownies:
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1/3 szklanki mąki
szczypta soli
2 batony Twix (4 paluszki)

Składniki na krem:
100 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30% tłuszczu
1 łyżka cukru pudru
50 ml likieru Bailey's


  1. Czekoladę połamać na kostki, umieścić w rondelku razem z masłem i roztopić na małym ogniu. Ostudzić.
  2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masę czekoladową i - ciągle miksując - mąkę. 
  3. Twixa pokroić na małe kawałki, wrzucić do gotowej masy i wymieszać.
  4. Formę (np. keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.
  6. Przygotować krem: mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i likierem. Osobno ubić na sztywno śmietankę. 
  7. Ubitą śmietanę dodawać stopniowo do masy mascarpone, wymieszać łyżką.
  8. Schłodzone brownies podawać z kremem obok.


1 komentarz: