Muszę przyznać, że nie potrafię nigdy najeść się samą sałatką. Obiad musi być ciepły i zapewniać różnorodne doznania smakowe! W odpowiedzi na te kryteria powstała dzisiejsza sałatka z pieczarkami i chrupiącymi grzankami. Majonez w dipie spokojnie zastąpić można odtłuszczonym jogurtem, jednak w tej wersji jest naprawdę pyszny!
Składniki na 2 porcje:
1 pomidor
1/2 małej cebuli
1/2 papryki
Kilka winogron
6-8 pieczarek
2 łyżki oliwy
sól
1/3 kapusty pekińskiej
2 kromki chleba
Starty żółty ser do posypania
3 łyżki majonezu
6 łyżek mleka
Sól, pieprz
Sproszkowany czosenk
"Przyprawa do kuchni włoskiej"
- Przygotować dip: Majonez zmieszać z mlekiem na gładki sos, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i "przyprawą do kuchni włoskiej"
- Pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i na średnim gazie podsmażyć pieczarki. Posolić, odstawić z ognia.
- Kapustę pekińską, pomidora, paprykę, winogrona i cebulę pokroić. Rozłożyć równomiernie do dwóch miseczek.
- Do każdej sałatki dodać porcję podsmażonych pieczarek, posypać żółtym serem.
- Kromki chleba włożyć do tostera lub podpiec w piekarniku. Pokroić na małe kawałki. Powstałe grzanki dodać do sałatek. Podawać z dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz