środa, 19 października 2011

Glühwein czyli grzane wino


Kiedy myślę o moim pobycie w Niemczech, jednym z najbardziej wyrazistych wspomnień jest zapach grzanego wina, rozchodzący się wokół jarmarków bożonarodzeniowych (Weihnachtsmarkt).W Niemczech jarmarki takie rozstawiają się w centrum wszystkich miast już pod koniec listopada. Można kupić tam bombki, foremki do pierniczków, pieczone kasztany czy rękodzieło. Przede wszystkim jednak Weihnachtsmarkt to miejsce wieczornych spotkań, gdzie zmarznięci goście ogrzewają się aromatycznym grzanym winem, pitym z ozdobnych ceramicznych kubków

Składniki na 2 porcje:
500 ml czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne)
50 ml wiśniówki lub rumu
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Kilka goździków
Szczypta imbiru
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy


  1. Wino przelać do garnka, dodać do niego wszystkie składniki. Mieszając podgrzać do możliwie wysokiej temperatury. Uwaga! Wina nie można doprowadzić do wrzenia!



2 komentarze:

  1. Miałam okazję pić grzane wino na jarmarkach bożonarodzeniowych w Niemczech i też bardzo miło to wspominam. Wypicie kubka takiego wina, gdy na zewnątrz jest zimno i ciemno, ma swój niepowtarzalny urok.

    Fajny przepis na grzańca i fajne szklanki - podoba mi się ich kształt.

    OdpowiedzUsuń