poniedziałek, 31 października 2011

Zupa-krem z zielonego groszku


Kiedy za oknem zaczyna się typowo jesienna pogoda, z utęsknieniem myślę o porcji parującej, rozgrzewającej zupy. Podobny krem z groszku proponowała Nigella, oczywiście w o wiele tłustszej wersji. Idealna jesienna zupa w pięknym, wiosennym kolorze.

Składniki na 2 porcje:
500 g mrożonego groszku
1/2 małej cebuli
Kilka łyżek oliwy
Kilka łyżek śmietanki 12%
Sól, pieprz, sproszkowany czosnek
5-6 pieczarek
2 kromki razowego chleba


  1. Groszek gotować w osolonej wodzie ok. 6 minut.
  2. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie.
  3. Ugotowany groszek odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody w garnku. Groszek zblendować z cebulą i wodą na gładką masę.
  4. Pieczarki pokroić, podsmażyć na oliwie, posolić. Dodać do masy groszkowej. 
  5. Zupę postawić na małym gazie na jeszcze ok. 2 minuty, doprawić do smaku.
  6. Chleb podpiec w tosterze, następnie pokroić na małe kawałki. Powstałe grzanki podawać jako dodatek do zupy.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupkę z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty. Twoja wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor przecudny i az kusi, zebu zjesc taka zupke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna zupa, podoba mi się jej kolor.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, co za kolor! Zwykle zupy z zielonych warzyw mają nieco nijaką barwę, a tutaj taka eksplozja barwy. Świetny "odchudzony" przepis ;)

    OdpowiedzUsuń