sobota, 28 stycznia 2012

iApple Pie. Szarlotka marcepanowa


Szarlotka chodziła za mną od dawna, poszukiwałam też nowego pomysłu na wykorzystanie mojej ulubionej masy marcepanowej. A ponieważ za sprawą nowej pracy motyw jabłka od kilkunastu dni jest moim nieodłącznym towarzyszem... APPLE Pie było mi dziś po prostu przeznaczone!!!
Ciasto z poniższego przepisu wychodzi bardzo kruche, co jest jednocześnie jego wielką zaletą i niedoskonałością - jest pyszne i chrupiące, ale trudno pokroić je na ładne, równe kawałki. 
Gorąca, pełna jabłek szarlotka z marcepanem i cynamonem, podana z lodami waniliowymi... Czego więcej potrzebna w tak mroźną, leniwą sobotę?

Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny

1/2 kostki masła
2/3 kostki masy marcepanowej (ok. 120g)
2 jajka
2,5 szklanki mąki
Szczypta soli
3 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Tłuszcz do posmarowania formy
Bułka tarta
1 łyżka cukru

  1. Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do dużego garnka, dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. Dodać cukier, cynamon, sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dodać do jabłek. Dokładnie wymieszać, dodać rodzynki. Zdjąć z ognia.
  2. Zagnieść ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać marcepan, masło i jajka. Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby - dosypać mąki lub dodać 2-3 łyżki zimnej wody). Włożyć ciasto do zamrażalnika na około 20 minut.
  3. Tortownicę o średnicy około 21 cm posmarować masłem, posypać bułką tartą. Dno i boki wylepić większością ciasta. Nałożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto rozwałkować, przykryć warstwę jabłek. Zrobić nożem kilka nacięć.Posypać łyżką cukru.
  4. Piec w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut.


Przepis zmieniony, inspirowany recepturą z mojewypieki.blox.pl



4 komentarze: