niedziela, 15 stycznia 2012

Quesadilla z mozarellą i szynką parmeńską


Na pytanie o ulubioną kuchnię przez długi czas odpowiadałam z pełnym przekonaniem: włoska! Makarony, pizza czy focaccia na dobre zadomowiły się wśród moich preferencji kulinarnych. Od niedawna do włoskich smaków dołączyło zamiłowanie do potraw meksykańskich. A zaczęło się od spróbowania quesadilla, czyli dania, które w zależności od wybranych dodatków smakować będzie każdemu. Dwa placki tortilli nadziewamy ulubionymi składnikami. Ja wybrałam mozarellę i szynkę parmeńską. W Meksyku quesadilla traktowana jest jako danie śniadaniowe lub przekąska. Można się nią jednak najeść równie dobrze na obiad czy kolację!
W domowych warunkach quesaillas można przygotować w piekarniku lub na patelni posmarowanej małą ilością oliwy. Zdecydowane skłaniam się jednak ku pierwszej wersji - oszczędza nam zbędnych kalorii, w które danie to i tak obfituje.

Składniki na 2 porcje:
4 placki pszennej tortilli
2-3 plastry szynki parmeńskiej
1 opakowanie sera mozarella
2 duże pomidory
1/2 małej cebuli
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
oregano
szczypta chilli
150 g jogurtu naturalnego bez cukru

  1. Przygotować sos: pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Cebulę posiekać.
  2. Wrzucić warzywa do miski, dodać oliwę, zblendować. Doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano.
  3. Dwa placki tortilli posmarować cienką warstwą sosu. Równomiernie rozłożyć na nich pokrojoną w kawałki szynkę i mozarellę. Posypać przyprawami,  przykryć pozostałymi, suchymi plackami. Docisnąć.
  4. Quesadillas umieścić w piekarniku nagrzanym do ok. 175 stopni. Piec ok. 12 minut (aż placki lekko się zarumienią). Podczas pieczenia docisnąć ręką górne placki w razie, gdyby zbytnio się podnosiły.
  5. Quesadillas pokroić na trójkąty, podawać z pozostałym sosem pomidorowym oraz jogurtem naturalnym.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna wariacja na temat quesadillas. Często jadam z braku czasu. Godne polecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Niedawno pierwszy raz próbowałam quesadillas i potwierdzam - można się tym dobrze najeść- fajna kolacja czy obiad, masz rację :) Swoją drogą smak mozzarelli pomiędzy tortillą musi być świetny, już widzę ten ciągnący się ser:)

    OdpowiedzUsuń