niedziela, 22 kwietnia 2012

Tort Urodzinowy - a'la lata 90.



Choć tort ten nada się z pewnością nie tylko na urodziny, przywodzi mi na myśl klasyczny tort urodzinowy, jaki pamiętam z lat 90. - z brzoskwiniami z puszki i maślanym kremem. Dzisiejszy tort poszedł za to z duchem czasu:) Zamiast kremu na bazie masła - mieszanka mascarpone, bitej śmietany i czekolady. Zamiast zwykłego biszkoptu - krążki miodowego ciasta. 
Miodowe blaty nie są niestety dostępne we wszystkich sklepach, warto ich jednak poszukać! Nadają całości ciekawego smaku i zdecydowanie skracają czas przygotowania!

Składniki:
300 g śmietanki kremówki 30%
300 g serka mascarpone
40 ml likieru Sheridan's (lub innego)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

4 kiwi
Kilka łyżek konfitury porzeczkowej lub jeżynowej
Kilka pokruszony herbatników

4 blaty biszkoptu miodowego

  1.  Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
  2. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i likierem, dodać letnią rozpuszczoną czekoladę.
  3. Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą mascarpone.
  4. Blaty przełożyć kremem. Jedną z warstw (u mnie dolna) posmarować reż konfiturą porzeczkową.
  5. Udekorować owocami, brzegi obłożyć pokruszonymi herbatnikami.
  6. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

1 komentarz: