niedziela, 12 sierpnia 2012

Tort z białą czekoladą


Choć nie obchodzę imienin, a 7 sierpnia co roku dzwonią do mnie może 2-3 osoby, każda okazja jest dobra, by przygotować coś specjalnego do jedzenia! Nie jestem zwolenniczką półproduktów, mimo to po raz kolejny prezentuję w blogu tort przygotowany na bazie blatów miodowych. Poszukajcie ich koniecznie! Jeśli nie w najbliższym supermarkecie, to - co bardziej prawdopodobne - w sklepie z ekologiczną żywnością. Do przełożenie kremem z białą czekoladą nada się też klasyczny biszkopt. 

Składniki na krem:
250 g mascarpone
350 g zimnej śmietanki 30 lub 36%
1 tabliczka białej czekolady
1 laska wanilii
1-2 łyżki cukru pudru

6-8 łyżek dżemu jeżynowego/ malinowego
Biszkopt/ blaty miodowe
Maliny, borówki amerykańskie


  1. Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
  2. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując.
  3. Tuż po wyjęciu z lodówki śmietanę ubić na sztywno (miksować ok. 4-5 minut).
  4. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do masy mascarpone, mieszając szpatułką lub łyżką. 
  5. Blaty ciasta smarować kolejno dżemem i gotowym kremem. Na koniec rozprowadzić równo warstwę kremu i udekorować owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz