poniedziałek, 27 sierpnia 2012

BITWA NA POMIDORY


Nigdy nie wiadomo, gdzie i kiedy nawiedzi na inspiracja kulinarna. Na tegorocznym festiwalu Hip Hop Kemp organizatorzy zadbali, by w Hradec Kralove nie zabrakło atrakcji. Oprócz koncertów, bitew tanecznych i innych stałych elementów programu można było wziąć udział w dwóch nietypowych bitwach: w czekoladzie i na pomidory! 
Patrząc na góry dojrzałych, intensywnie czerwonych pomidorów, ułożonych w imponujących stertach na chwilę przed komendą "cel! pal!", pomyślałam, że wspomnienie wakacji dobrze byłoby w jakiś twórczy sposób utrwalić. Na przykład zawekować!
Tuż po powrocie do Polski zaopatrzyłam się na targu w odpowiednie ilości warzyw i przygotowałam słoiki. Aromatyczny sos pomidorowy przyda się jesienią i zimą jako baza sosów do makaronu, mięs czy zapiekanek.

Składniki:
4 kg pomidorów
2 papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jabłka
1/4 selera
1 listek laurowy
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie - ok. 2-3 łyżeczki
Cukier - około 2-3 łyżki
Tymianek suszony - 2 łyżeczki



  1. Wszystkie warzywa umyć.
  2. Pomidory kroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Umieścić w bardzo dużym garnku (najlepiej, by wypełniały go maksymalnie w 2/3 wysokości), gotować na małym ogniu.
  3. W następnej kolejności pokroić w drobne kawałki paprykę, posiekać cebulę, czosnek i seler. Dodać do pomidorów, co jakiś czas mieszać.
  4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do warzyw.
  5. Gotować, co jakiś czas mieszając, około 2 godziny.
  6. Gdy warzywa zmiękną, zblendować masę na gładki sos. Dodać listek laurowy, cukier i przyprawy (nie podaję proporcji soli i pieprzu - najlepiej dodawać je po trochu i próbować!). Gotować na małym ogniu około 3 godziny.
  7. Wyjąc listek laurowy. Jeszcze raz zblendować dokładnie sos.
  8. Przygotować słoiki do weków. Można wygotować je lub nagrzać w piekarniku (Metoda "piekarnikowa": czyste, suche słoiki ustawić na blasze. Włożyć do nagrzanego do temperatury ok. 100 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Do gorących słoików nakładać sos, szczelnie zakręcić, ustawić do góry dnem podczas stygnięcia).
  9. Weki z sosem pomidorowym powinny zachować przydatność przez długie miesiące. Dla pewności można przechowywać je w lodówce lub innym chłodnym miejscu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz