wtorek, 13 listopada 2012

Honey & Cranberry Drink


Coś w tym jest, że wypowiedziane po angielsku cytaty zyskują na sile, a nawet najgłupsza piosenka, w której przeważają słowa "love", "summer" czy "missing" brzmi nieco mniej sztampowo niż podobna, w polskiej wersji językowej. Nie inaczej jest z dzisiejszym postem. Bo jak miałabym go nazwać? "Woda z miodem i gotowaną żurawiną"...? 
Ostatnio lekarz otworzył mi oczy: picie herbaty żurawinowej z suszu nie ma wiele wspólnego z zaopatrywaniem organizmu w składniki, w które bogate są te owoce... Żurawina działa zbawiennie na układ moczowy, wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu. Najbardziej efektywne rozwiązania to przyjmowanie suplementów żurawinowych i spożywanie jej owoców w czystej postaci. Sezon żurawinowy trwa! 

200 ml wody
garść owoców żurawiny
2 łyżki miodu


  1. Owoce opłukać. 
  2. Wodę zagotować w małym garnku, dodać żurawinę, gotować ok. 3 minuty.
  3. Żurawinę zblendować. Następnie przelać przez sito do szklanki.
  4. Po ok. 2-3 minutach dodać miód, wymieszać.

2 komentarze:

  1. z suszoną też będzie to możliwe ??
    bo suszonej mam w brud...

    pozdrawiam madzialandryna4 z http://biteofpassion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze warto spróbować! Choć wydaje mi się, że najwięcej składników odżywczych jest w świeżych owocach. Pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsuń