Co jecie na śniadanie? Zakładając, że jest wcześniej, niz 8 rano,
moje śniadanie od kilkunastu lat każdego dnia wyglada identycznie: płatki +
mleko. Pogrążona
w półśnie, oglądam “Wstajesz i wiesz” i zjadam
nie do konńca świadomie mój płynny posiłek. Dlatego właśnie lubię
celebrować śniadanie, jeśli tylko mam ku temu sprzyjające warunki. Awokado plus
jajko to połączenie klasyczne i sprawdzone. W końcu nie codziennie trzeba
dokonywać kuchennych rewolucji! Udanego dnia.
Składniki, jedna porcja:
1 kromka chleba
½ dojrzałego awokado
1 jajko
ok. 1 łyżka sera feta
- Awokado rozgnieść widelcem, wymieszać z feta na jednolitą masę. Feta sama w sobie jest dość słona, w razie potrzeby można jeszcze doprawić solą i pieprzem.
- Jajko ugotować na pół-twardo, ok. 6-7 minut.
- Chleb zrumienić w tosterze lub piekarniku. Posmarować pasta z awokado, dodać jajko.
Ale pycha, aż ślinka leci na widok tych kolorów :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do nowego konkursu "Śniadanie bogate w błonnik". Szczegóły znajdziecie tutaj: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń