poniedziałek, 14 marca 2011

Calzone z szynką

       Niniejsza receptura powstała na przestrzeni miesięcy metodą prób i błędów. I szczerze mówiąc – jestem z niej bardzo dumna. Ciasto wychodzi miękkie, z lekko chrupiącą skórką. Sos - aromatyczny, warzywny i w 100% naturalny. Przygotowanie wbrew pozorom jest natomiast dziecinnie proste.
     Tym razem postanowiłam zaeksperymentować i zamiast tradycyjnej okrągłej pizzy, z tych samych składników przygotowałam 2 „pierogi” calzone. Dodatki skomponować można oczywiście według własnej fantazji, jednak w dzisiejszej klasycznej wersji z szynką i mozarellą wychodzi cudownie soczysta, wyrazista i intensywna. 
     Pozdrowienia ze słonecznej GdyniTam jakoś zawsze smakuje najlepiej.


(Składniki na 2 „pierogi”)
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki ciepłej wody
¼ kostki drożdży piekarskich (ok. 20g)
2 łyżki oliwy lub oleju
pół łyżeczki soli
szczypta sproszkowanego czosnku
szczypta „ziół do pizzy”

Sos:
2 średnie, dojrzałe pomidory
2 plastry cebuli
sól i pieprz
sproszkowany czosnek
bazylia (świeża lub sproszkowana)
oregano

1 opakowanie mozarelli
mały kawałek twardego żółtego sera
2-3 plastry szynki

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę i pokruszone drożdże. Po ok. minucie – także oliwę/ olej i przyprawy.
  2. Ciasto zagniatać przez ok. 5-7 min. Można też użyć do tego celu miksera ze specjalną końcówką (hak do ciasta drożdżowego) – wtedy wystarczy miksować przez ok. 4 min.
  3. Wyrobione ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
  4. Można przystąpić do przygotowania sosu: pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i zblendować z cebulą, przyprawić do smaku.
  5. Zetrzeć ser na tarce z grubymi oczkami, mozarellę i szynkę drobno pokroić.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą cienko rozwałkować (na grubość ok. 3 mm). Zachowując ok. 1,5 cm odstępu od brzegu, rozsmarować sos, obłożyć mozarellą i szynką. Posypać startym serem żółtym i ziołami. Ciasto złożyć na pół, brzegi dokładnie skleić. Przełożyć delikatnie na opruszoną mąką blachę.
  7. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 10-15 minut (w zależności od piekarnika).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz