czwartek, 17 marca 2011

Drożdżówki porzeczkowe




Miałam dziś wolny dzień w domu. Na dworze strasznie wieje, co przez nieszczelne okna mogłam poczułam nawet w mieszkaniu. Mieszkanie zostało więc rozgrzane piekarnikiem z drożdżówkami porzeczkowymi!

Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
Pół szklanki cukru
1/5 kostki masła lub margaryny
1 ½ szklanki mąki
1/5 kostki drożdży
Kilka łyżek dowolnego dżemu lub konfitury

+ Roztrzepane jajko  do posmarowania

  1. Przygotować zaczyn drożdżowy: drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki mleka i 2 łyżeczki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut
  2. Masło lub margarynę roztopić w garnku, dodać mleko. Odstawić na chwilę (do momentu, aż będzie letnie). Dodać zaczyn drożdżowy i delikatnie wymieszać. Dodać resztę mąki i cukru i bardzo dokładnie wymieszać (np. mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia  w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto zagnieść szybko (tak by pozbyć się z niego bąbli powietrza), rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. pół cm. Posmarować dżemem i zwinąć ciasno w roladę
  4. Rulon ciasta pokroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na blasze w dość dużej odległości od siebie (w przeciwnym razie posklejają się podczas pieczenia)
  5. Piec ok. 12 min. w temperaturze 200 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz