wtorek, 19 kwietnia 2011

Bagietki czekoladowe


    To jedna z tych rzeczy, których specjalnie nie trzeba nawet zachwalać. Bagietki czekoladowe pachną niesamowicie, a pod ich chrupiącą skórką kryje się miękkie słodko-słone ciasto. Pyszne w klasycznym zestawieniu z dżemem czy konfiturą do kubka kawy, ciekawego smaku nabierają w połączeniu z wytrawnymi dodatkami - na przykład z dużą ilością masła, żółtym serem i warzywami.
    Pomysłem na naprawdę szybkie śniadanie jest włożenie bagietek po wystygnięciu do zamrażalnika i podgrzanie ich w pożądanym momencie  mikrofalówce.


1/10 kostki drożdży
1 1/3 szklanka mąki
2 łyżeczki cukru
2 łyżki kakao
niecała łyżeczka soli
1/4 szklanki startej lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka oliwy
  1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, i pozostały cukier. Wlać delikatnie wyrośnięty zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, wsypać pokrojoną/startą czekoladę. Następnie wyrabiać ciasto około 5 minut (ręcznie lub mikserem z koncówką do ciasta drożdżowego).
  3. Miskę lub garnek wysmarować łyżką oliwy, włożyć zagniecione ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta na wysypanym mąką blacie formować bagietki (z podanych składników wychodzi 5 małych bagietek, można też przygotować dwie duże), naciąć ich wierzchy nożem.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz