niedziela, 17 kwietnia 2011

Sernik z białą czekoladą II: truskawki i ciemne kakao



Zachęcona entuzjastycznymi opiniami na temat klasycznego sernika z białą czekoladą, pokusiłam się o truskawkowo-kakaową wariację na jego temat. Dodatkową nowością jest upieczenie go w kąpieli wodnej. O ile ta metoda czyni klasyczne serniki twarogowe bardziej wilgotnymi i delikatnymi, o tyle nie polecam jej w przypadku używania lekkich twarogów waniliowych o rzadkiej konsystencji. Takiego użyłam ja i niestety ciasto prawie nie urosło. I jeszcze jedno – naprawdę idealną konsystencję sernik osiąga dopiero po dwóch dniach od pieczenia. Ale gwarantuję, że cierpliwość zostanie wynagrodzona!  

Ciasto:
¾ szklanki mąki
2 łyżki ciemnego kakao
Szczypta soli
1/3 kostki masła
2-3 łyżki zimnej wody

500 g twarogu sernikowego (np. President, Piątnica lub Dr Oetker)
Pół szklanki mleka
Tabliczka białej czekolady
1 roztrzepane jajko
Pół szklanki cukru pudru
Pół szklanki pokrojonych drobno truskawek

do dekoracji:
Ok. 300 g truskawek
½ tabliczki białej czekolady - rozpuszczonej
Wiórki kokosowe

1.            Do miski wsypać mąkę, kakao i sól. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, dodając dla ułatwienia kilka łyżek zimnej wody.  Ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
2.            Małą tortownicę ze zdejmowaną obręczą posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą. Wykleić formę ciastem, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 12 minut. Ostudzić.
3.            Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (połamaną na kostki wsypać do małego garnka, który umieścić trzeba w większym garnku z gotująca się wodą).Ostudzić.
4.            Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę, mleko i roztrzepane jajko. Dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę.
5.            Dodać pokrojone truskawki, wymieszać.
6.            Masę serową rozprowadzić na ostudzonym spodzie z kruchego ciasta. Tortowinicę owinąć szczelnie folią aluminiową i umieścić w większej formie, wypełnionej wrzątkiem (woda powinna sięgać do około 1/3 wysokości tortownicy).  Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec około 1 godz.
7.            Po ostudzeniu udekorować polewą z białej czekolady, truskawkami i wiórkami kokosowymi.
Odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz