Kupując chleb wczytuję się zawsze w informacje o jego składzie - nie powinien zawierać żadnych ulepszaczy czy barwników. Alternatywą może być upieczenie chleba samodzielnie - poza satysfakcją daje niezachwianą pewność co do jakości użytych produktów. I wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane!
1 szklanka mąki pszennej 500
2 szklanki mąki pszennej razowej 2000
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/5 kostki drożdży
1 szklanka wody
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 łyżka soli
- Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać 1 szklankę mąki pszennej typu 500 i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
- Gotowy zaczyn drożdżowy umieścić w dużej misce, dodać mąkę razową, wodę, sól i wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Na koniec dodać ziarna słonecznika i dokładnie wymieszać.
- Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Formę keksówkę posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, posypać ziarnami słonecznika. Odstawić jeszcze na około 15 minut.
- Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę.
- Poczekać, aż całkowicie ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz