sobota, 16 kwietnia 2011

Chleb ze słonecznikiem


Kupując chleb wczytuję się zawsze w informacje o jego składzie - nie powinien zawierać żadnych ulepszaczy czy barwników. Alternatywą może być upieczenie chleba samodzielnie - poza satysfakcją daje niezachwianą pewność co do jakości użytych produktów. I wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane!

1 szklanka mąki pszennej 500
2 szklanki mąki pszennej razowej 2000
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/5 kostki drożdży
1 szklanka wody
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1 łyżka soli

  1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać 1 szklankę mąki pszennej typu 500 i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  2. Gotowy zaczyn drożdżowy umieścić  w dużej misce, dodać mąkę razową, wodę, sól i wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Na koniec dodać ziarna słonecznika i dokładnie wymieszać.
  3. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  4. Formę keksówkę posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, posypać ziarnami słonecznika. Odstawić jeszcze na około 15 minut.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę. 
  6. Poczekać, aż całkowicie ostygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz