środa, 27 kwietnia 2011

Kawowa beza francuska z Baileys


Właściwie powinny nazywać się „EKO-bezy” – białka zabezpieczyłam w lodówce po przygotowaniu wielkanocnej babki i mazurków (potrzebne były tylko żółtka), krem zamroziłam w plastikowym pudełku, gdy ostatnim razem zrobiłam go zbyt dużo. Podanym poniżej prostym sposobem te „ocalone” składniki przemienią się w wyrafinowany deser.

BEZY:
5 białek
Pół szklanki cukru
Pół szklanki cukru pudru

  1. Białka lekko podgrzać na małym ogniu (do temperatury ok. 30 stopni), zajmie to niecałą minutę
  2. Cukier puder wymieszać ze zwykłym cukrem.
  3. Białka przelać do wysokiego, plastikowego naczynia i zacząć miksować. Gdy powstanie biała, lśniąca piana, dodawać do niej stopniowo cukier, cały czas ubijając. 
  4. *** Na koniec można dodać wybrany barwnik spożywczy - ja dodałam kilka kropel czerwonego, co nadało pianie lekko różowy kolor.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szprycą lub łyżką formować porcje piany o średnicy ok. 5 cm. (Można też uformować dwa duże krążki i przygotować deser w formie tortu).
  6. Piec przez godzinę w temperaturze 70 stopni, następnie zwiększyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejną godzinę. 
  7. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

KREM

2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 opakowanie masła roślinnego – nie z lodówki

4 łyżki  Bailey’s
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Ziarna kawy do dekoracji 


  1. 1 1/3 szklanki mleka wlać do rondelka, wsypać cukier i postawić na małym ogniu. W tym czasie do pozostałej części zimnego mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać – tak, by nie było grudek.
  2. Do gotującego się mleka z cukrem wlać zimne mleko połączone z mąką, mieszając zostawić na ogniu jeszcze około 2 minuty – aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  3. W dużej misce umieścić ciepłe masło roślinne. Miksując je, dodawać po łyżce ostudzonej masy budyniowej. (Ważne, by to masę dodawać do masła, a nie na odwrót – w przeciwnym razie krem zważy się).
  4. Do gotowego kremu dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i Baileys, zmiksować.


Na krążki bezowe nakładać po dwie łyżki kremu, przykryć kolejnym krążkiem, udekorować ziarnami kawy.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bezy, ale zawsze przed ich przyrządzeniem powstrzymuje mnie fakt, że pieką się tak długo i jeszcze trzeba czekać aż ostygną ;) Ale przyznam szczerze, że ten wypiek wygląda bardzo apetycznie i można wykorzystać na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Właśnie przed chwilą skończyłam robić :) a białka zostały po robieniu serniczka :)

    OdpowiedzUsuń