Prowadząc tego bloga zaskakuję siebie samą. Zrobienie dzisiejszego Quiche wymagało ode mnie równo 4 minut pracy. A smakuje tak, że bez wahania zamówiłabym go w drogiej restauracji. Dodatkowa zaleta - nadzienie można swobodnie komponować wedle zawartości lodówki.
3 płaty mrożonego ciasta francuskiego
odrobina masła do wysmarowania formy
1 jajko
pół szklanki mleka
pomidor
sól, pieprz, ostra papryka, sproszkowany czosnek, bazylia
kilka pokrojonych, podsmażonych na oliwie pieczarek
dwa plastry szynki, pokrojone na kawałki
odrobina startego żółtego sera
kawałek papryki
2 plasterki cebuli
- Małą formę do tarty posmarować masłem, ułożyć płaty rozmrożonego ciasta francuskiego (tak by zakryło całą powierzchnię).
- Przygotować sos: pomidora obrać ze skórki, zblendować. Dodać jajko, mleko i przyprawy
- Na cieście ułożyć dodatki, zalać sosem.
- Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut (aż ciasto lekko się zrumieni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz