środa, 6 kwietnia 2011

Quiche z ciasta francuskiego


Prowadząc tego bloga zaskakuję siebie samą. Zrobienie dzisiejszego Quiche wymagało ode mnie równo 4 minut pracy. A smakuje tak, że bez wahania zamówiłabym go w drogiej restauracji. Dodatkowa zaleta - nadzienie można swobodnie komponować wedle zawartości lodówki.

3 płaty mrożonego ciasta francuskiego
odrobina masła do wysmarowania formy

1 jajko
pół szklanki mleka
pomidor
sól, pieprz, ostra papryka, sproszkowany czosnek, bazylia

kilka pokrojonych, podsmażonych na oliwie pieczarek
dwa plastry szynki, pokrojone na kawałki
odrobina startego żółtego sera
kawałek papryki
2 plasterki cebuli

  1. Małą formę do tarty posmarować masłem, ułożyć płaty rozmrożonego ciasta francuskiego (tak by zakryło całą powierzchnię).
  2. Przygotować sos: pomidora obrać ze skórki, zblendować. Dodać jajko, mleko i przyprawy
  3. Na cieście ułożyć dodatki, zalać sosem.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut (aż ciasto lekko się zrumieni)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz