piątek, 8 kwietnia 2011

Rogaliki czekoladowe



W Brukseli byłam raz i to tylko przez kilka godzin. W pośpiechu kupiłam tam w sieciowej piekarni rogalika z czekoladą i… od tamtego czasu poszukuję tego smaku. Żadne ciastko czekoladowe nie smakowało już tak wyjątkowo. W ramach tych poszukiwań sama podjęłam się dziś próby odtworzenia (a raczej odgadnięcia) receptury. I choć wyszło całkiem nieźle, polowanie zdecydowanie nie dobiegło końca.

Składniki na 16 sztuk:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki
2/3 szklanki ciepłego mleka
1/5 kostki drożdży
1/3 szklanki cukru
¼ kostki masła (rozpuszczonego)
1 roztrzepane jajko (odłożyć 2 łyżki)

Nadzienie:
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżki masła
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

  1. Przygotować zaczyn drożdżowy: drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, wsypać cukier, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  2. Wsypać pozostałą mąkę do dużej miski, dodać zaczyn drożdżowy i jajko. Zagniatać (lub miksować przy pomocy specjalnej końcówki do ciasta drożdżowego) przez ok. 10 minut. Pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło.
  3. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  4. Przygotować nadzienie: włożyć do garnka czekoladę i masło, roztopić na małym ogniu. Dodać kakao i migdały, dokładnie wymieszać.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.  Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt koła. Pokroić na 8 trójkątów. Na każdym z nich rozsmarować ok. 1 łyżkę masy czekoladowej i zwijać w rogaliki.
  6. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze ok. 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz