To cupcakes pełniące rolę tortu urodzinowego. Ponieważ muszą przejechać ze mną 350 km pociągiem, zamiast dekorować je kremem, „ukryłam” krem w ich środku. Włożyłam do pudełka, przewiązałam kokardą i ruszyłam w drogę. Trzymajcie kciuki.
Składniki suche:
1 ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki ciemnego kakao
¾ tabliczki mlecznej czekolady – pokrojonej w kostkę
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
¼ kostki masła – rozpuszczonego i ostudzonego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
Dekoracja i wypełnienie:
½ tabliczki białej czekolady
Kilka truskawek
100 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
- Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Następnie połączyć je ze sobą.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je ciastem do połowy wysokości, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić.
- Przygotować krem: mascarpone utrzeć z cukrem. Ubić śmietankę na sztywno (ok. 5 min.), dodać do masy serowej.
- Truskawki drobno pokroić.
- W ostudzonych muf finach wykrajać otwory o średnicy ok. 1.5 cm., wydrążyć ciasto. W powstałe otwory wypełniać łyżeczką posiekanych truskawek i łyżeczką kremu, przykryć wydrążonym ciastem.
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić
- Po wypełnieniu muf finów kremem, polać je białą czekoladą i udekorować truskawkami. Włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz