środa, 25 maja 2011

Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem


To nawet nie przepis, to raczej postulat świadomego odżywiania! Ponieważ jem niewiele mięsa, podstawę mojego codziennego żywienia stanowi nabiał - w tym różnego rodzaju gotowe twarożki i serki. Smaczne, ale "napompowane" azotem i ulepszaczami. Coraz częściej sięgam po ich zdrowszą i bardziej naturalną alternatywę - przygotowanie własnego "smarowidła" z najprostszego, pełnotłustego twarogu, chudego jogurtu i ulubionych dodatków. Łatwy sposób na pierwszy krok w stronę eko-żywienia.

100 g twarogu pełnotłustego
3 łyżki jogurtu naturalnego bez dodatku cukru
2 -3 rzodkiewki
Szczypiorek
Sól, pieprz

Twaróg rozgnieść widelcem (lub zblednować) z jogurtem. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojoną drobno rzodkiewkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz