wtorek, 31 maja 2011

Pikantne placki z oliwkami


Choć nie byłam nigdy wielką fanką oliwek, od pewnego czasu jestem w stanie pochłaniać je w każdych ilościach i dodaję je do wielu dań. Dziś polecam je jako główny składnik małych, pikantnych placków, które bardzo dobrze komponują się w połączeniu z dowolnymi świeżymi warzywami i jogurtem naturalnym.

1 jajko
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki oleju
3 łyżki otrębów
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
1/2 filiżanki pokrojonych zielonych oliwek

  1. Białko ubić na sztywną pianę.
  2. Żółtko zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami, sodą, mąką, przyprawami i olejem.
  3. Białko delikatnie połączyć z otrzymaną masą.
  4. Dodać pokrojone oliwki, wymieszać.
  5. Nakładać po dwie łyżeczki ciasta na rozgrzaną, suchą, teflonową patelnię. Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz