Choć nie byłam nigdy wielką fanką oliwek, od pewnego czasu jestem w stanie pochłaniać je w każdych ilościach i dodaję je do wielu dań. Dziś polecam je jako główny składnik małych, pikantnych placków, które bardzo dobrze komponują się w połączeniu z dowolnymi świeżymi warzywami i jogurtem naturalnym.
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki oleju
3 łyżki otrębów
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
1/2 filiżanki pokrojonych zielonych oliwek
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Żółtko zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami, sodą, mąką, przyprawami i olejem.
- Białko delikatnie połączyć z otrzymaną masą.
- Dodać pokrojone oliwki, wymieszać.
- Nakładać po dwie łyżeczki ciasta na rozgrzaną, suchą, teflonową patelnię. Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz