Jeśli ciastka stanowią tak dużą część codziennej diety jak w moim przypadku, zawsze miło jest, jeśli ciastka te są jednocześnie czymś zdrowym i pełnowartościowym. Te muffiny są – mają banany, otręby i mąkę razową!
Dzięki dodatkowi bananów muffiny nawet do kilku dni zachowują świeżość, ciasto pozostaje wilgotne i delikatne. Podoba mi się tez ich uniwersalność – z podanych proporcji wychodzi 12 sztuk, dobrze sprawdziły się jako śniadanie w połączeniu z bananowym smoothies; jako zdrowy deser po obiedzie lub sycący prowiant na dzień poza domem.
1 jajko
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki razowej
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki otrąb pszennych
Szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany
1/4 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
- Połączyć składniki mokre: jajko, mleko, tłuszcz.
- Połączyć składniki suche: cukier, mąkę, otręby, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól.
- Banany rozgnieść widelcem lub zblendować.
- Składniki mokre przelać do suchych, dodać banany i wymieszać.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do połowy wysokości papilotek.
- Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz