niedziela, 8 maja 2011

Pizza Capriciosa na grubym cieście



Lubię słowo „obiadokolacja”. Choć brzmi trochę kolonijnie, mi kojarzy się z zasłużonym i długo oczekiwanym ciepłym posiłkiem po dniu pełnym wrażeń. Tegoroczny festiwal Warsaw Challenge zaskoczył deszczem i zimnem. Początkowo po powrocie z koncertów mieliśmy po prostu zamówić pizzę, jednak perspektywa zjedzenia fastfoodu późnym wieczorem nie przekonała mnie.
W rezultacie powstała pizza domowa. Ciasto przygotowane z tych samych proporcji co zawsze, ale po raz pierwszy upieczone w niedużej formie o średnicy ok. 30cm było idealnie puszyste i grube. A świeże pomidory, bazylia i niewielka ilość tłuszczu (przemyciłam go tylko w postaci mozarelli) wyeliminowały z tej pizzy element wyrzutów sumienia.
Dodajcie do niej sałatkę ze świeżych warzyw – stanie się daniem niemal dietetycznym:) !

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki ciepłej wody
¼ kostki drożdży piekarskich (ok. 20g)
2 łyżki oliwy lub oleju
pół łyżeczki soli
szczypta sproszkowanego czosnku
szczypta „ziół do pizzy”


Sos:

2 średnie, dojrzałe pomidory
sól i pieprz
sproszkowany czosnek
kilka listków świeżej bazylii
szczypta „ziół do pizzy”

szczypta ostrej papryki


1 opakowanie mozarelli

3 duże pieczarki

2-3 plastry szynki
świeża bazylia do dekoracji


  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę i pokruszone drożdże. Po ok. minucie – także oliwę/ olej i przyprawy.
  2. Ciasto zagniatać przez ok. 5-7 min. Można też użyć do tego celu miksera ze specjalną końcówką (hak do ciasta drożdżowego) – wtedy wystarczy miksować przez ok. 4 min.
  3. Wyrobione ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
  4. Przygotować sos. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Zblendować z bazylią i przyprawami.
  5. Mozarellę, szynkę i pieczarki pokroić.
  6. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim okrągłą formę (tortownięe lub formę na tartę) o średnicy ok. 30cm.
  7. Rozsmarować sos na cieście (odlać około pół filiżanki sosu, który po upieczeniu pizzy lekko podgrzać i podać w małym dzbanuszku).
  8. Na cieście rozłożyć równomiernie szynkę, pieczarki i mozarellę.
  9. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 10-15 minut – aż ciasto lekko się zrumieni, a mozarella rozpuści.
  10. Udekorować listkami bazylii, podawać z podgrzanym sosem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz