poniedziałek, 27 czerwca 2011

Bułeczki 100% eko


Oto wyjątkowe śniadaniowe bułeczki - chrupiące z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. I uwaga - koszt ich przygotowania zamyka się w jednej złotówce! Wystarczy szklanka mleka, jedno jajko i trochę cukru. Ich głównym składnikiem jest suche, czerstwe pieczywo. Nie mogę się zdecydować, czy bardziej smakują mi na gorąco polane syropem klonowym, czy po kilku godzinach od upieczenia, kiedy z powodzeniem udają ciasto. Spróbujcie sami!

Składniki na 6 sztuk:
1 czerstwa, sucha kajzerka
1 szklanka mleka
1 jajko
3-4 łyżki brązowego cukru

Kilka łyżek rumu
2-3 krople aromatu pomarańczowego




  1. Bułkę pokruszyć na małe kawałki, ułożyć je w silikonowej formie na muffiny.
  2. Jajko, mleko, cukier (i opcjonalne: rum i aromat pomarańczowy) zmiksować na gładką masę.
  3. Powoli zalać masą jajeczną pokruszone pieczywo. Przycisnąć je do dna i odstawić na kilka minut.
  4. Tuż przed włożeniem do piekarnika posypać odrobiną cukru,
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (aż do uzyskania złotego koloru).

2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na czerstwe pieczywo. smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Toż to typowy bread pudding :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń