Lubię Carbonarę, jednak zniechęca mnie to jak jest ciężka i tłusta. Zgodnie z koncepcją potrzeby jako matki wynalazków, powstał makaron inspirowany Carbonarą, jednak bez porównania lżejszy i szybki w przygotowaniu.
100 g makaronu
2 plastry chudej szynki
1/4 czerwonej papryki
1/2 szklanki mleka
Kilka łyżek śmietanki 12% tłuszczu
1 łyżka mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Przyprawa włoska
Świeży tymianek
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wedle zaleceń na opakowaniu
- Szynkę i paprykę pokroić na małe kawałki. Smażyć na rozgrzanej oliwie około 3 minuty, na małym ogniu
- Łyżkę mąki połączyć z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Dokładnie wymieszać.
- Pozostałe mleko i śmietankę wlać na patelnię z podsmażoną szynką i papryką.
- Dodać mąkę, dokładnie rozmieszać, podgrzewać sos aż zgęstnieje.
- Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem, podgrzewać jeszcze przez około minutę.
faktycznie lżej :) mam zamiar odchudzić w ten sposób typowy makaron z serem zapiekany w piekarniku. :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń