wtorek, 28 czerwca 2011

Makaron z szynką i białym sosem light


Lubię Carbonarę, jednak zniechęca mnie to jak jest ciężka i tłusta. Zgodnie z koncepcją potrzeby jako matki wynalazków, powstał makaron inspirowany Carbonarą, jednak bez porównania lżejszy i szybki w przygotowaniu.

100 g makaronu
2 plastry chudej szynki
1/4 czerwonej papryki
1/2 szklanki mleka
Kilka łyżek śmietanki 12% tłuszczu
1 łyżka mąki
3 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz
Przyprawa włoska
Świeży tymianek


  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wedle zaleceń na opakowaniu
  2. Szynkę i paprykę pokroić na małe kawałki. Smażyć na rozgrzanej oliwie około 3 minuty, na małym ogniu
  3. Łyżkę mąki połączyć z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Dokładnie wymieszać.
  4. Pozostałe mleko i śmietankę wlać na patelnię z podsmażoną szynką i papryką.
  5. Dodać mąkę, dokładnie rozmieszać, podgrzewać sos aż zgęstnieje. 
  6. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
  7. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem, podgrzewać jeszcze przez około minutę.

1 komentarz:

  1. faktycznie lżej :) mam zamiar odchudzić w ten sposób typowy makaron z serem zapiekany w piekarniku. :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń