Podstawowe ciasto, które zawsze się udaje, dostosowując się do dostępnych akurat owoców. Na przełomie sezonów truskawkowego i malinowego skorzystałam tym razem z jednych i drugich. Jedyny sekret tego "ciasta kręconego" tkwi w dokładnym, kilkuminutowym miksowaniu składników.
Składniki na małą formę (np. tortownica 21 cm):
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła (nie z lodówki)
1 filiżanka pokrojonych truskawek
1 filiżanka pokrojonych malin
Kruszonka:
1/5 kostki masła
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
- Przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać cukier, a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Masło i cukier puder miksować przez około 5 minut. Dodawać po jednym jajku, miksując jeszcze około 3-5 minut.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.
- Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
- Można podawać jeszcze ciepłe!
bardzo lubię takie proste ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuń