piątek, 24 czerwca 2011

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i migdałami


Po powrocie do domu miałam ochotę na coś specjalnego, niestety nie znalazłam w lodówce żadnych specjalnych składników. Stąd niniejszy przepis - inne spojrzenie na zwykłe naleśniki. Szybko zrobione, szybko sfotografowane i szybko zjedzone.

Naleśniki:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 zimnej wody 
1 szklanka mąki
3 łyżki oliwy
szczypta soli

Nadzienie:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
kilka łyżek mleka
sól, pieprz, sproszkowany czosnek
1/2 filiżanki posiekanych migdałów

Beszamel:
1 łyżka masła
1/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, sproszkowany czosnek

Żurawina
Świeża bazylia
Starty żółty ser

  1. Przygotować ciasto naleśnikowe. Jajko, mleko i wodę zmiksować, dodać mąkę i sól, na końcu oliwę. Dokładnie połączyć.
  2. Naleśniki usmażyć na suchej teflonowej patelni.
  3. Szpinak przełożyć do garnka, rozmrozić na małym ogniu. Dodać mleko, doprawić do smaku.
  4. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając dodać mąkę. Wymieszać na gładką masę, dodać mleko i ciąglę mieszając zagotować. Doprawić do smaku.
  5. Na środek naleśnika nałożyć około 2 łyżki szpinaku, posypać migdałami. Zwinąć w rulon, podwinąć boki pod spód,  ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Polać beszamelem, posypać startym żółtym serem.
  6. Piec w temperaturze 200 stopni około 10-12 minut.
  7. Podawać z żurawiną i świeżą bazylią.

2 komentarze:

  1. oj:) to mi się bardzo podoba. na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis na naleśniki!!

    OdpowiedzUsuń