środa, 15 czerwca 2011

Tarta z czereśniami i marcepanem


Witaj lato!!! Po raz pierwszy w tym roku w mojej kuchni zagościły czereśnie - słodkie, soczyste i zwiastujące wakacje. Prosta tarta na kruchym spodzie z marcepanem i odtłuszczoną masą (znowu mleko zamiast śmietanki) wydała mi się najlepszą oprawą dla tych owoców. Ciasto wędruje do pudełka, by umilić dzisiejsze zaćmienie księżyca nad Wisłą. 


Ciasto:
2/3 szklanki mąki
1/4 kostki zimnego masła
kilka łyżek zimnej wody
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie:
pół szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
3 łyżki mielonych migdałów
ok. 30 g masy marcepanowej
ok. 300 g czereśni

(Powyższa ilość składników jest odpowiednia do małej formy, ok 20cm.)

  1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść szybko ciasto, dodając dla ułatwienia trochę zimnej wody. Zawinąć w folię, włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.
  2. Formę na tartę posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą. Wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzić.
  3. Czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki.
  4. Przygotować nadzienie: mleko, jajko, cukier, migdały i mąkę zmiksować na gładką masę.
  5. Marcepan pokroić na małe, cienkie kawałki, ułożyć na upieczonym spodzie. Następnie rozłożyć równomiernie wydrylowane czereśnie, zalać masa jajeczną.
  6. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.


1 komentarz: