JAGODY! Sprawdziłam: są dobrym źródłem witaminy C, zawierają witaminy z grupy B i Karoten. Są niskokaloryczne (45 kcal/ 100g), wspomagają układ trawienny. Przede wszystkim jednak są pyszne i bardzo dobrze sprawdzają się jako nadzienie dla pierogów.
Shake jagodowo-bananowy:
1 filiżanka jagód
1 banan
1 szklanka mleka
- Jagody i banana zblendować, dodać mleko i dokładnie połączyć. Podawać schłodozny.
Pierogi z jagodami:
Ciasto:
1 szklanka mąki1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Ok. 300 g jagód
- Do miski wsypać mąkę i sól, dodać wodę i zagniatać ciasto przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody (ciasto powinno być miękkie, lecz nieklejące).
- Wysypać blat małą ilością mąki. Ciasto cienko rozwałkować (na ok 1-2 mm), szklanką wycinać kółka.
- Na środku krążków ciasta nakładać po jednej łyżeczce jagód. Złożyć na pół i dokładnie skleić boki. (ja przyciskałam je dodatkowo widelcem, co tworzy ładne wykończenie.
- Pierogi układać na czystej bawełnianej ściereczce - tak, by nie stykały się ze sobą.
- W dużym garnku zagotować wodę, wsypać ok. 1 łyżkę soli.
- Wrzucać pierogi partiami,.wyjmować z wody gdy wypłyną na powierzchnię.
- Jeśli nie zostaną od razu zjedzone, ważne, by układać je na talerzu tak, by nie stykały się ze sobą. W przeciwnym razie posklejają się.
pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńpierogi z jagodami... pycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zarówno pierogi jak i shake :-D
OdpowiedzUsuńto pierogi tak łatwo się robi? Muszę spróbować!!
OdpowiedzUsuń