poniedziałek, 4 lipca 2011

Pierogi z jagodami i shake jagodowo-bananowy


JAGODY! Sprawdziłam: są dobrym źródłem witaminy C, zawierają witaminy z grupy B i Karoten. Są niskokaloryczne (45 kcal/ 100g), wspomagają układ trawienny. Przede wszystkim jednak są pyszne i bardzo dobrze sprawdzają się jako nadzienie dla pierogów. 

Shake jagodowo-bananowy:
1 filiżanka jagód
1 banan
1 szklanka mleka

  1. Jagody i banana zblendować, dodać mleko i dokładnie połączyć. Podawać schłodozny.
Pierogi z jagodami:
Ciasto:
1 szklanka mąki

1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Ok. 300 g jagód

  1. Do miski wsypać mąkę i sól, dodać wodę i zagniatać ciasto przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody (ciasto powinno być miękkie, lecz nieklejące). 
  2. Wysypać blat małą ilością mąki. Ciasto cienko rozwałkować (na ok 1-2 mm), szklanką wycinać kółka. 
  3. Na  środku krążków ciasta nakładać po jednej łyżeczce jagód. Złożyć na pół i dokładnie skleić boki. (ja przyciskałam je dodatkowo widelcem, co tworzy ładne wykończenie.
  4. Pierogi układać na czystej bawełnianej ściereczce - tak, by nie stykały się ze sobą.
  5. W dużym garnku zagotować wodę, wsypać ok. 1 łyżkę soli.
  6. Wrzucać pierogi partiami,.wyjmować z wody gdy wypłyną na powierzchnię.
  7. Jeśli nie zostaną od razu zjedzone, ważne, by układać je na talerzu tak, by nie stykały się ze sobą. W przeciwnym razie posklejają się.




4 komentarze: