środa, 30 listopada 2011

Kasza jaglana + ratatouille z cukinii


Gotuję z różnych powodów. Czasem, by szybko zaspokoić głód, czasem bo mam ochotę na coś pysznego lub przygotowuję coś na specjalną okazję. Dzisiejsze danie obiadowe miało być przede wszystkim ZDROWE - bo na takie dostałam "zamówienie".
Jego bazą jest kasza jaglana. Choć nadal mało popularna, doskonale oczyszcza organizm z toksyn, pomaga schudnąć, dostarcza witamin. Sos pomidorowy z cukinią przygotowałam jak klasyczną ratatouille - pominęłam w niej po prostu pozostałe warzywa (np. bakłażana czy paprykę). Wszystko przyprawione zostało tartym imbirem (bogaty w wapń i magnez, ułatwia trawienie, ma działanie rozgrzewające) i kurkumą (o właściwościach przeciwzapalnych i bakteriobójczych). 
A na koniec miła niespodzianka: to przemyślane w każdym detalu super-zdrowe danie jest przepyszne! Za sprawą przypraw pachnie egzotycznie i niesamowicie zachęcająco.

Składniki dla 2 osób:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 duże pomidory
1 cukinia
1/2 szklanki soku pomidorowego
1/4 cebuli
2 łyżki oliwy
korzeń imbiru
szczypta kurkumy
sól, pieprz
1/3 łyżeczki cukru


  1. Kaszę jaglaną umieścić w sitku, przelać zimną, a następnie wrzącą wodą. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku, posolić (ok. 1/2 łyżeczki soli). Pod przykryciem gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
  2. Cebulę drobno posiekać, wsypać na rozgrzaną lekko oliwę i dusić chwilę. W międzyczasie sparzyć i pokroić na ćwiartki pomidory. 
  3. Pomidory dołożyć do cukinii, zblendować i dusić na małym ogniu.
  4. Cukinię pokroić drobno, dodać do pomidorów i cebuli. Wlać sok pomidorowy. Dusić razem około 10-15 minut. 
  5. Doprawić sos szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Zetrzeć korzeń imbiru (ok. 1 łyżeczka) i również dodać do sosu.
  6. Kiedy kasza będzie gotowa, polewać sosem bezpośrednio przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz