niedziela, 27 listopada 2011

Penne z suszonymi pomidorami. W 10 min!


Uwielbiam makaron w każdej postaci. Moja sympatia do niego miała jednak ponad roczną przerwę, po tym jak przymusowo jadłam go codziennie (czasem dwa razy dziennie) przez cały miesiąc. Ze znajomymi wyjechaliśmy na wakacje do Szwecji, by wśród lasów, łąk i jezior zbierać w polu truskawki... Po powrocie z pola na obiad zjadaliśmy zawsze to samo: makaron z sosem z torebki (w weekendy - z sosem ze słoika!). Po powrocie do domu wiedziałam jedno: nigdy więcej nie zjem makaronu ani truskawek!!! Na szczęście mi przeszło.
Przygotowanie dzisiejszego makaronu zajmuje 10 minut. Smakuje za to tak dobrze, że bez narzekania poświęciłabym na niego o wiele więcej czasu.

Składniki na 2 porcje:
ok 200 g makaronu
1 żółty pomidor
1 czerwony pomidor
1 łyżka oliwy
3 suszone pomidory
1 łyżka sosu chilli (np. TaoTao)
Sól, pieprz cayenne 
pół łyżeczki cukru


  1. Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
  2. W tym czasie pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. W małym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory i mieszając gotować na średnim ogniu ok. 5 min.
  3. Podduszone pomidory zblendować, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sosem chilli.
  4. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki, dodać do sosu.
  5. Ugotowany makaron wrzucić do sosu, wymieszać, zostawić na ogniu jeszcze jedną minutę. 

1 komentarz: