sobota, 26 maja 2012

Domowy "slow" kisiel z truskawek

Bardzo przemawia do mnie idea "slow" - ciekawi mnie wdrażanie jej w ogrodnictwie, podróżowaniu czy nawet wychowywaniu dzieci. Przede wszystkim jednak warto zwolnić i poświęcić więcej uwagi przygotowywanym i spożywanym potrawom. 
Na przykład kisiel... Gotowe mieszanki, które po wsypaniu do kubka wystarczy zalać wrzątkiem to tylko cukier i konserwanty. Tymczasem samodzielne przygotowanie pełnowartościowego kisielu ze świeżych owoców zajmuje zaledwie kilka minut. Polecam!

Składniki na 2-3 porcje:

3 szklanki wody
ok. 300-400 g truskawek
ok. 2 łyżki cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej + kilka łyżek zimnej wody


  1. Wodę wlać do garnka, dodać umyte truskawki. Zagotować.
  2. Dodać cukier. Zblendować na gładką masę.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance z zimną wodą - tak, by nie było grudek.
  4. Rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną stopniowo dodawać do masy truskawkowej, ciągle mieszając.
  5. Zagotować mieszając. Gotowe !

1 komentarz: