Tegoroczny Dzień Dziecka nie został ukoronowany przeze mnie żadnym słodkim szaleństwem, jednak proponowana dziś zupa-krem z marchewki niejako wpisuje się w to święto - myślę, że spokojnie można ją podać nawet kilkumiesięcznemu dziecku.
Prosta i pyszna alternatywa dla tych, którzy - tak jak ja - nie przepadają za tradycyjnymi zupami. W wielu przepisach krem z marchwi przyrządza się z imbirem i pomarańczą, ja tym razem dosypałam do niego aromatycznej kurkumy.
Składniki dla dwóch osób:
ok. 400 g marchwi
1/3 małej cebuli
1 łyżka masła
1 szklanka wody
4 łyżki jogurtu greckiego
Sól, pieprz
kurkuma
Papryka ostra
Groszek ptysiowy
- Marchew umyć, obrać, pokroić w plasterki.
- Cebulę drobno posiekać.
- W garnku roztopić masło, dodać marchew i cebulę. Wlać kilka łyżek wody i dusić kilka minut na jak najmniejszym ogniu.
- Dolać pozostałą wodę, po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Co jakiś czas mieszając, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
- Warzywa zblendować. Pozostawiając garnek na małym ogniu, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szczyptę kurkumy.
- Stopniowo dodać jogurt grecki, dokładnie wymieszać.
- Tuż przed podaniem dodać groszek ptysiowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz