piątek, 1 czerwca 2012

Zupa-krem z marchewki z kurkumą



Tegoroczny Dzień Dziecka nie został ukoronowany przeze mnie żadnym słodkim szaleństwem, jednak proponowana dziś zupa-krem z marchewki niejako wpisuje się w to święto - myślę, że spokojnie można ją podać nawet kilkumiesięcznemu dziecku. 
Prosta i pyszna alternatywa dla tych, którzy - tak jak ja - nie przepadają za tradycyjnymi zupami. W wielu przepisach krem z marchwi przyrządza się z imbirem i pomarańczą, ja tym razem dosypałam do niego aromatycznej kurkumy. 

Składniki dla dwóch osób:

ok. 400 g marchwi
1/3 małej cebuli
1 łyżka masła
1 szklanka wody
4 łyżki jogurtu greckiego
Sól, pieprz
kurkuma
Papryka ostra

Groszek ptysiowy


  1. Marchew umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. W garnku roztopić masło, dodać marchew i cebulę. Wlać kilka łyżek wody i dusić kilka minut na jak najmniejszym ogniu.
  4. Dolać pozostałą wodę, po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Co jakiś czas mieszając, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
  5. Warzywa zblendować. Pozostawiając garnek na małym ogniu, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szczyptę kurkumy. 
  6. Stopniowo dodać jogurt grecki, dokładnie wymieszać.
  7. Tuż przed podaniem dodać groszek ptysiowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz