piątek, 22 czerwca 2012

Co jedzą modelki


Wbrew tytułowi notki nie znajdziecie tu przepisu na waciki nasączane octem ani liść sałaty polany wodą. Moja koleżanka modelka podzieliła się ze mną ostatnio pomysłem na rewelacyjnego kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Proste i pyszne. Dodałam do niego dużo świeżej rukoli skropionej octem balsamicznym i gotowany w mleku ryż curry z kukurydzą. Nie jestem fanką zestawów obiadowych typu kotlet + ziemnianki, to danie z całą pewnością dobrze sprawdzi się w jego zastęstwie. No a skoro żywią się nim modelki... Na pewno nie może być tuczące!!!


Składniki na 2 osoby:

pierś z kurczaka, ok. 400 g
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz
+ok. 3 łyżki oliwy do smażenia

1 torebka ryżu
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 filiżanka kukurydzy
1 łyżka przyprawy curry
sól

Rukola
1 średni pomidor, pokrojony w kostkę
Ocet balsamiczny



  1. Kurczaka opłukać, usunąć błony. Pokroić w paski. Umieścić w naczyniu z mieszanką miodu, musztardy, oliwy, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny
  2. Do garnka wlać wodę i mleko, zagotować (uwaga, żeby mleko nie wykipiało! Mi wykipiało:) ). Wsypać ryż, gotować wg przepisu na opakowaniu, ok. 12 minut. Dodać kukurydzę, a nastęnie przyprawę curry i sól.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, kurczaka smażyć na złoty kolor, po ok. 3 minuty z każdej strony.
  4. Podawać z sałatką z rukoli i pomidorów, z odrobiną octu balsamicznego.


2 komentarze:

  1. Fajny przepis :) bardziej"dla modelek" czyli bardziej dietetyczny byłby kurczak grillowany
    http://www.zgrilla.pl/category/kurczak-z-grilla/piers-z-kurczaka-z-grilla/
    ale co tam, w końcu od smażonego się nie umiera ;)

    OdpowiedzUsuń