środa, 20 czerwca 2012

Pizza z szynką parmeńską i ziołowym jogurtem


Dopadło mnie zapalenie krtani. Przypadłość taką najlepiej podobno leczyć jedzeniem lodów i wdychaniem jodu nad morzem... Ja mogę dopatrzeć się w nim dodatkowej korzyści: więcej czasu na gotowanie i eksperymenty ze zdjęciami!
Nagłe przeziębienie wtrąciło mnie w dziwny stan autyzmu, gdy nie mogąc wydobyć z siebie głosu komunikuję się z otoczeniem jedynie poprzez pismo lub... działania. Na przykład te w kuchni. Pizza z najlepszą szynką parmeńską i delikatnym sosem jogurtowym to kolejna pyszna wariacja na temat pizzy. Są potrawy, do których trzeba "dorosnąć" - szpinak, wątróbka czy śledzie... Ja musiałam dorosnąć właśnie do szynki parmeńskiej. 

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli

Sos pomidorowy:
1 dojrzały pomidor
Sól, pieprz, sproszkowany czosnek
garść liści świeżej bazylii
liście świeżego tymianku
1/4 małej cebuli
2 łyżki oliwy

Sos jogurtowy: (do polania gotowej, upieczonej pizzy)
200 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
liście świeżego tymianku
liście kopru
Sól, pieprz

Mozarella
2-3 plastry szynki parmeńskiej
1 mały pomidor



  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę i pokruszone drożdże. Po ok. minucie – także oliwę i przyprawy.
  2. Ciasto zagniatać przez ok. 5-7 min. Można też użyć do tego celu miksera ze specjalną końcówką (hak do ciasta drożdżowego) – wtedy wystarczy miksować przez ok. 4 min.
  3. Wyrobione ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
  4. Przygotować sos pomidorowy: oliwę rozgrzać w małym rondlu, przeszklić na małym ogniu posiekaną cebulę. Pomidora sparzyć, pokroić w kawałki, dodać do cebuli. Dusić na małym ogniu około 5 minut, następnie zblendować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą sproszkowanego czosnku. Na koniec dodać posiekane liście bazylii i tymianku.
  5. Mozarellę, szynkę i pomidora pokroić.
  6. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim okrągłą formę (tortownięe lub formę na tartę) o średnicy ok. 30cm.
  7. Rozsmarować sos pomidorowy, równomiernie rozłożyć mozarellę, szynkę i pomidora.
  8. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 10-15 minut – aż ciasto lekko się zrumieni, a mozarella rozpuści.
  9. Przygotować sos jogurtowy: wymieszać jogurt z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz