niedziela, 1 lipca 2012

JAGODZIANKI


Z założenia miały wyjść IDEALNE i - uwaga - wyszły!!! Powstały z kompilacji kilku różnych przepisów na jagodzianki, z każdego wybrałam to, co przekonało mnie najbardziej. Coraz bardziej dochodzę też do wniosku, że główna zasada powodzenia w kuchni brzmi: "Ćwiczenie czyni mistrza". Im więcej eksperymentujemy, tym większego nabieramy wyczucia. 

Składniki na ok. 10 sztuk:

2 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
1 kostka masła
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżki wody

ok 1 1/2 szklanki jagód

1 jajko do posmarowania jagodzianek

Lukier: ok. 5 łyżek cukru pudru + ok. 3-4 łyżki gorącej wody


  1. Drożdze rozmieszać w 2 łyżkach ciepłej wody, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut
  2. Masło rozpuścić (podgrzać na małym gazie lub w mikrofalówce) i odstawić, by trochę ostygło.
  3. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i jajka. Wlać wyrośnięte drożdże i mieszać drewnianą łyżką/ miksować przez ok. 7-10 minut.
  4. Do wyrobionego ciasta dodawać stopniowo roztopione masło, ciągle mieszając/ miksując.
  5. Gotowe ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
  6. (Ciasto można zawinąć w folię przezroczystą i wstawić na noc do lodówki lub od razu przystąpić do wypieku jagodzianek)
  7. Ciasto rozwałkować na wysypanym mąką blacie, na grubość ok 1 cm.
  8. Pociąć ciasto na kwadraty o boku kilku centymetrów. Na środku każdego położyć ok. połtorej-dwie łyżki jagód, boki dokładnie zlepić i uformować okrągłe bułeczki.
  9. Jagodzianki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.Przed włożeniem do pieca rozsmarować pędzelkiem roztrzepane jajko.
  10. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 - 20 minut.
  11. Po upieczeniu polukrować. 


Shake jagodowy:
Mleko + jagody + lody waniliowe




2 komentarze: