sobota, 28 lipca 2012

Tosty francuskie z letnimi owocami


Będąc na Erasmusie w Niemczech doszłam do perfekcji oszczędzania, potrafiąc ugotować smaczny, pełnowartościowy obiad za ok. 40 eurocentów! Choć czasy tak restrykcyjnego studenckiego poszczenia mam już za sobą, dzisiejsza propozycja na blogu również jest łaskawa dla naszych kieszeni. Kawałek czerstwej bułki, jedno jajko i trochę mleka... 
Obok omletu, pancakes i naleśników, tosty francuskie należą do moich śniadaniowych faworytów. Dziś przygotowałam je na bazie kilkudniowej kajzerki (tak naprawdę lepiej udają się z pieczywem czerstwym, niż świeżym!), Wam natomiast zdecydowanie polecam wypróbować je w wersji z chałką! 

Składniki na 1 porcję:
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
1/3 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 kropla aromatu waniliowego/ szczypta cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka masła do smażenia
Odrobina cukru pudru
Owoce (u mnie borówki amerykańskie i brzoskwinia)

  1. Jajko i mleko wlać do głębokiego talerza, dodać aromat waniliowy i miód. Dokładnie rozmieszać.
  2. Kajzerkę pokroić na cienkie plasterki. Zatopić je w masie jajecznej, pozostawić na minutę do nasiąknięcia, przekładając na drugą stronę.
  3. Na patelni roztopić masło. Rozłożyć kawałki bułki, smażyć na wolnym ogniu, około 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotej barwy.
  4. Tosty posypać cukrem pudrem, podawać z owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz